17.01.2016 16:00

Основните улици във Велико Търново са напълно проходими, обстановката остава усложнена

Кметът Даниел Панов ръководи кризисния щаб и координира дейностите

Основните улици във Велико Търново са напълно проходими въпреки тежката метеорологична обстановка и снежната покривка с дебелина над 40 сантиметра, а над 26 машини работят по снегопочистването. Някои от главните пътни артерии са изчистени до асфалт. Ангажирана е и допълнителна техника. Градският транспорт се движи нормално. Предстои машините да се насочват по второстепенните улици във всички части на града, включително към кварталите „Варуша“ и „Асенов“. Първостепенните улици във Велико Търново са с дължина 43 километра. Те трябва да бъдат разчистени от втория до шестия час след спирането на валежите. Второстепенните улици са 56 километра и заедно с пътищата от третокласната мрежа трябва да са напълно проходими до 24-ят час.
Още от 6:00ч. сутринта в неделния ден кметът на Община Велико Търново Даниел Панов свика оперативния щаб за привеждане в действия на общински план на защита при бедствия и лично контролира процеса по снегопочистването. Постоянно се приемат сигнали от граждани. Много добра е комуникацията с Гражданска защита, „Енерго Про“ и Областната дирекция на МВР, служба „Пожарна безопасност“ и НВУ „Васил Левски“. През целия ден Даниел Панов и екип от кризисния щаб обхождат старопрестолния град. Работата на снегорините се следи и в реално време, с помощта на GPS-система.
Проблеми пред снегопочистващата техника са създали паднали клони от дървета в районите на Стара болница, ул. „Оплъченска“, жп гарата и местността „Боруна“, кв. „Асенов“, ул. „Никола Габровски“. Взети са мерки от Гражданска защита. Снегът е прекъснал също мрежи на кабелни оператори. Скъсали са се два кабела с високо напрежение, като аварията е отстранена от екип на „Енерго Про“. Над 40 служители на общинската фирма „Зелени системи“ работят от 5:00 ч. сутринта в пространствата около автобусните спирки, обществените стълбища и тротоарите. Кметът Даниел Панов изказва благодарност на всички жители на Велико Търново, които спазват изискванията и почистват пространствата около жилищата си, като не хвърлят снега по улиците, а го събират на камари.
Специализирана техника беше привлечена от Националния военен университет „Васил Левски“ и е помогнали за почистването на пътища и улици към селата Беляковец, Буковец, Шемшево, Леденик и Пушево. Към 8:00ч. 20 населени места от Община Велико Търново са били с прекъснато електрозахранване. Към 15:00ч. е възстановено подаването на ток в 6 от тях. Проблеми все още има в Габровци, Райковци, Войнежа, Малки чифлик, Хотница, Шереметя, Велчево, Момин сбор, Церова кория, Вонеща вода, Къпиново, Миндя, Ново село и Леденик, където работят екипи на „Енерго Про“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.