14.03.2016 16:00

Кметът Даниел Панов се срещна с посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова

Дипломатът остана впечатлен от съвременното развитие на старопрестолния град

Кметът на Велико Търново Даниел Панов прие новия посланик на Азербайджан Наргиз Гурбанова. Темите на разговора бяха свързани с реализацията на проекта за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица, който се финансира от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев”, и с разширяване на взаимното сътрудничество на регионално и национално ниво. Велико Търново бе първият български град извън София, който бе посетен от посланик Гурбанова. Задълбочаването на партньорските отношения между старата българска столица и град Нахчиван също бе сред въпросите, обсъдени по време на срещата.
Кметът Даниел Панов и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков разведоха високопоставения гост из хълма Трапезица, за да представят нагледно работата по българо-азербайджанския проект на стойност близо 3 милиона лева. Наргиз Гурбанова сподели, че е останала с отлично впечатление и убеждение как старата българска столица е правилното място за инвестиции от страна на фондация „Гайдар Алиев”. Посланикът прие с приятна изненада факта, че близо 1 милион туристи посещават годишно Велико Търново. Кметът Даниел Панов увери, че крепостта Трапезица ще бъде включена в туристическите справочници. Той обяви, че работата по българо-азербайджанския проект ще приключи до края на май.
Пред Наргиз Гурбанова Даниел Панов представи икономиката в общината и подчерта, че водещият дял от 48% е на туризма, но много добро развитие търпи хранително-вкусовата промишленост с производството на сладкарски изделия, бира и месо. Посланикът на Азербайджан отправи покана към местния бизнес да участва в голямо кулинарно изложение в Баку, което се провежда през втората половина на юли.
Азербайджан има интерес от задълбочаване на контактите с България в сферите на транспортните връзки, инфраструктурата и енергетиката, стана ясно още по време на срещата. Подчертано бе стратегическото местоположение на двете държави по оста Европа-Азия. Кметът Даниел Панов обясни, че предстои реализацията на два много важни проекта от национално значение – изграждане на магистрала „Хемус” и на скоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. Той запозна Наргиз Гурбанова и с успешната концесия на летището в Горна Оряховица.
Задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието също бе сред дискутираните въпроси. Община Велико Търново бе домакин на кръгла маса, в която взеха участие кметът Даниел Панов, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, посланик Наргиз Гурбанова, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и полк. Веселин Мадански от НВУ „Васил Левски”. Едно от предложенията бе за провеждането на форум между ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Университета в Баку, който да бъде в старопрестолния град.
„Много съм щастлива, че Велико Търново се развива в толкова сфери и направления, и особено, че Азербайджан има своя принос в тези процеси. Ще продължим да допринасяме това да се случва”, бяха финалните думи на посланик Гурбанова.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.