11.03.2016 12:00

Управителният съвет на Националното сдружение на общините обсъжда Бюджет 2017 и промени в два закона

Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) заседава днес под председателството на кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Една от темите е за предложенията на местната власт по бюджетната процедура за 2017 г., обявена от Министерския съвет. Управителният съвет на НСОРБ ще излезе с общи принципни позиции, които ще бъдат отстоявани по време на всички етапи по изготвянето и приемането на Бюджет 2017.
Едно от предложенията е средствата за общинските администрации и за капиталови разходи да бъдат увеличени с по 10%, като се промени методиката за минимално кадрово осигуряване на общините. За функция „Образование” от НСОРБ предлагат ръст на единните разходи стандарти за детски градини (10%), общообразователни училища (7%), на добавката за подпомагане храненето на децата (18%), на допълващите стандарти за целодневна организация на учебния ден (2%) и за материална база (20%). За функциите „Здравеопазване” и „Социални дейности” позициите са да се повишат субсидиите за здравни кабинети и медиатори, детски ясли и кухни, както и да се насърчават 24-часовите грижи в специализираните институции към социалните услуги. НСОРБ излиза с позиция за 20% ръст на средствата за читалища и 10% за библиотеките, както и унифициране на стандартите за музеите, заедно с увеличаването им с 20%..
Сдружението е изготвило становище за промените в Закона за публичните финанси, свързани с финансовото състояние на общините. От НСОРБ дават няколко насоки и препоръчват да се предвидят механизми за мониторинг и ранно предупреждение за съществуването на потенциален финансов проблем. Сдружението предлага показателите за финансово състояние на общините да отчитат усилията на местните власти за повишаване на събираемостта на местните данъци и такси, намаляване на просрочените разходи. Според НСОРБ са нужни ясни ангажименти при оздравителните планове както на общините, така и на държавата. Сдружението излиза и със становище, свързано с промените в Закона за държавния служител. Първата позиция е да се запази възможността в общините да бъде назначаван на непълно работно време главен архитект. Друго от исканията е стипендиантите да могат да бъдат назначавани в администрациите без конкурс.
Дневният ред на заседанието на УС на НСОРБ предвижда избор на делегати, които да представляват Сдружението в международните организации на местните власти – Комитет на регионите на ЕС; Конгрес на местните и регионални власти на Съвета на Европа; Мрежа на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа; Организация на обединените градове и местни власти; Съвет на европейски общини и региони. Ще бъдат определени също представители на НСОРБ в Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда и програма „Красива България”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.