16.03.2016 15:00

Сграда паметник на културата във Велико Търново бе обезопасена по сигнали на граждани

Мерките са предприети по изискване на кмета Даниел Панов

Сграда паметник на културата в старата част на Велико Търново, която е частна собственост, бе обезопасена по изискване на кмета Даниел Панов. Сигнал, че фасадата на стария хотел „Цар Борис” е в лошо състояние и създава рискове за пешеходците, бе подаден от жители на ул. „Опълченска”. Със заповед на Даниел Панов веднага бе сформирана комисия, която извърши оглед на място и констатира, че масивната постройка действително е в лошо състояние.
На собственика бе изпратено предписание да покрие и изолира външната стена на сградата до реализацията на проект за реставрация и възстановяване. В рамките на броени дни изискването бе изпълнено, а рисковете за пешеходците и автомобилите вече са ограничени.
Специализирана комисия с участието на експерти от Община Велико Търново, Националния институт за недвижимо културно наследство и Регионална дирекция Национален строителен контрол извърши обстойна проверка на сградите в старата част на Велико Търново. Констатирано е, че състоянието на 60 от тях е проблемно. Установяват се собствениците и се издават предписания да предприемат мерки за обезопасяване или ремонт. Неизпълнението е основание за налагането на санкции. До момента са съставени близо 10 предписания.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.