08.03.2016 11:00

Кметът Даниел Панов издаде заповеди за принудително премахване на 24 извадени от употреба автомобили, заемащи общинска площ

Кметът на Велико Търново Даниел Панов издаде заповеди за принудително премахване на 24 извадени от употреба автомобили, които са паркирани или изоставени върху общинска площ. Заповедите са следствие на обстойна проверка, която бе извършена от комисия, назначена от Даниел Панов. Дейността по репатриране се извършва от оторизирана фирма партньор на Община Велико Търново по сключен договор.
На общинската площадка за временно съхранение и разкомплектоване вече са преместени четири моторни превозни средства, едно от които е малък автобус. Изпълнителят е разглобил два автомобила.
Проверката за установяване на извадени от употреба моторни превозни средства на територията на община Велико Търново започна през август и продължава до момента. За този период са установени общо 84 различни по вид автомобили. Комисията трябваше също да издири собствениците на преброените возила с регистрационни номера и да им издаде предписания за доброволно освобождаване на площите. На колите без табели уведомленията бяха залепени под формата на стикер. 60 от собствениците изпълниха съставените предписания. 
Според Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, този тип автомобили представляват отпадък по смисъла на §1, т.17 от Закона за управление на отпадъците при наличието на едно или повече от четири изброени условия. Първата хипотеза е автомобилът да е с прекратена регистрация, за което има уведомление от лицензиран застраховател. Второто условие е превозното средство да няма заверен знак за технически преглед, съгласно чл.32 от Наредба И-45  или съгласно чл.38 от Наредба Н-32 от 2011 г. Необходимо е да са минали повече от две години от определената му дата за следващ преглед за техническа изправност и то да се намира върху общинска или държавна площ. Третата хипотеза касае наличието на изоставено МПС без регистрационни табели. Последното условие е автомобилът да е изоставен, макар и регистриран и да се намира върху имот държавна или общинска площ.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.