23.03.2016 11:00

Велико Търново е домакин на международната конференция „Културно-историческо наследство: представяне, опазване, дигитализация”

Велико Търново е домакин на международната конференция „Културно-историческо наследство: представяне, опазване, дигитализация”. Форумът ще се проведе на 24 и 25 март, а настоящето му издание е второ. Домакин и организатор на конференцията е Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Съорганизатори са Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките и Съюзът на учените в България.
Във форума участват лектори от България, Латвия и Беларус. Темите, които ще бъдат обсъждани, са разнообразни: Дигитализация на културно-историческото наследство и интегриране на нови методи и технологии; Създаване на триизмерни възстановки; Защита на дигитални обекти; Връзка между културата, изкуството и точните науки. Гостите ще говорят също за архитектурното наследство на майстор Колю Фичето, за просветното дело в края на XIX век, както и за археологическите открития от крепостта Трапезица.
Откриването на конференцията е на 24 март от 13:00 ч. и ще се състои в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”. Участват лектори от Българската академия на науките, Националния археологически институт с музей, Института за математика и информатика, Съюза на учените в България, Великотърновския университет, Софийския университет, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Петър Берон” (В. Търново) и от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”. Финалът на форума ще бъде в Къщата с маймунката.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.