25.03.2016 14:00

Делегации от седем държави гостуваха във Велико Търново по случай празничния 22 март

Паркова зона в малтийския град Таршин носи името на старата столица

Делегации от седем държави гостуваха във Велико Търново по случай празничния 22 март, когато градът почита годишнината от паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и изграждането на храма „Св. Четиридесет мъченици”. Чуждестранните гости бяха от Унгария, Малта, Русия, Турция, Македония, Китай и Виетнам. По време на срещата им с кмета Даниел Панов бе очертан пътят на развитие на интернационалните отношения на старата българска столица с побратимените градове от съответните държави.
В малтийския град Таршин вече е изградена паркова зона, която носи името на Велико Търново. Тя е създадена от българи и с материали от България. Зелената градина с паркова мебел е пример за добрите отношения между Велико Търново и Таршин, които са побратимени. На видно място в нея ще бъде поставена и мемориална плоча, свидетелстваща за партньорството. Кметът на Таршин Пол Фаруджа бе сред официалните гости по време на 22 март, когато старопрестолният град отбеляза своя празник.
Във Велико Търново гостува и делегация от Китай. Гостите от далечната държава поканиха кмета Даниел Панов да посети град Сиан, а Велико Търново да стане част от международната инициатива „Икономически пояс - Пътят на коприната”, имаща за цел да насърчи икономическите и търговските връзки.
Сред гостите на 22 март бяха също кметът на район Зугло в Будапеща Гергей Карачон, и председателят на Българското републиканско самоуправление Данчо Мусев. Зугло и Велико Търново са побратимени, а общинските администрации заедно с български и унгарски музеи работят по общия проект „По пътя на българските градинари”. По него се предвижда обстойно проучване на историята на българската диаспора в Унгария и създаване на общи туристически маршрути. Кметът на Велико Търново Даниел Панов изрази задоволство и от друг българо-унгарски проект, по който старопрестолният град и Зугло обменят опит в сферата на социалните услуги.
Заместник-кметът на Бурса Аблудах Карадаа предвождаше турската делегация, която уважи тържествата по случай 22 март. Предстои монтирането на трите детски площадки, дарени от Бурса на Велико Търново.
Сред гостите бяха също делегации от Твер /Русия/, Охрид /Македония/ и Виетнам. Даниел Панов запозна чуждестранните представители с предстоящото изложение „Културен туризъм ‘2016” и ги покани да участват, като представят туристическите си продукти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.