06.04.2016 13:30

Изложба "Златните и сребърните монети на Княжество България и третото Българско царство

Музейната експозиция представя най-голямата позната досега сбирка от сребърни и златни монети, сечени и пуснати в обращение по времето на Княжество България и Третото българско царство. Колекцията е събирана години наред от цял свят – от Австралия до Канада, от Англия до Индия, от Русия до Япония. В резултат на различни обстоятелства – печалбарство, търговия, войни и др., в продължение на десетилетия българските сребърни и златни монети от този период са разпродавани, претопявани, унищожавани.
В изложбата от златни и сребърни монети са представени и съпътстващи предмети от епохата, както от бита, така и от трите войни. Те са предоставени от Регионалния исторически музей във Велико Търново и етнографската експозиция „Маслянкови и синове” в с. Самоводене. Атрактивен и полезен за посетителите на нумизматичната изложба в хана „Хаджи Николи” е аудиогидът на български и английски език.
Изграждането на новата българска държава след освобождението от османско иго през 1878 г. е един от най-романтичните и най-патриотични периоди в цялата история на България. Собствената парична единица наред със знамето, герба и химна са символите на националния суверенитет и идентичност.
С много усилия и средства Фондация „Търново“ събра и предлага на обществеността тази уникална сбирка.
Велико Търново, Самоводската чаршия, Хан Хаджи Николи
Организатор:
Фондация „Търново“
Със съдействието на Регионален исторически музей – Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.