10.04.2016 13:00

Даниел Панов ръководи поредна изнесена среща на Управителния съвет на Националното сдружение на общините

Сред участниците бе и министърът на земеделието Десислава Танева

Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България, председателстван от кмета на Велико Търново Даниел Панов, проведе поредната изнесена среща. Домакин на дискусията по актуални за местната власт въпроси бе Ямбол. Сред участниците бяха заместник-председателят на УС на НСОРБ Иво Димов, Георги Георгиев /член на УС на НСОРБ/, кметовете на Ямбол и Сливен Георги Славов и Стефан Радев, както и техни колеги от други общини в двете области. Изнесената среща бе уважена и от земеделския министър Десислава Танева, както и представители на организации в сферата на земеделието и животновъдството.
Една от темите на дебата бе възможността ВиК-секторът в неконсолидираните райони да получи възможност за инвестиции в съоръжнията и мрежите. Даниел Панов обясни, че НСОРБ вече е внесло своето становище, като по същество Сдружението се стреми да насърчи ефективността на ВиК-услугите във всяко едно населено място в България. По-лесна продажба на училищни сгради, които не се използват по предназначение поискаха кметовете. Насоката към тях бе в обозримо бъдеще да депозират писмено до Сдружението своите становища. Обсъдена бе и необходимостта от промени в Закона за устройство на територията, която да увеличи правомощията на местната власт по отношение на незаконните строежи. 
Представителите на организации в сферата на земеделието и животновъдството поставиха въпроса за разпределението на общинските пасища, мери и ливади и за отдаването им за ползване на животновъдите. Те посочиха, че на места наемните цени са много високи, а има случи, при които кметовете не извършват разпределение. Управителният съвет на НСОРБ препоръча да бъде изготвено писмено искане и предложения за промени и допълнения в наредбите на съответните общински съвети, за да се проведат разговори по места. След края на срещата Даниел Панов и колегите му посетиха Историческия музей в Ямбол.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.