12.04.2016 11:00

Опазването на културното наследство и възможностите за проектно финансиране на туристически дейности представят на изложението във Велико Търново

Експерти от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, представители на музеите и общинските администрации ще дискутират актуални проблеми, свързани с опазването на културното наследство. Кръглата маса се организира от община Велико Търново и Нов български университет със съдействието на Министерството на културата.
За участие в кръглата маса са поканени Българския национален комитет на ИКОМ, Българския национален комитет на ИКОМОС, Асоциацията на българските археолози, Сдружението „Български музеи“, както директори на музеи от цялата страна.
Опитът на италианския град Матера във възстановяване на старинни сгради и обновяване на градските пространства ще представят арх. Матия Антонио Ачито и д-р Алберто Джордано. Арх. Ачито е работил активно по възстановяването на Саси, древното сърце на гр. Матера, обект на световното наследство, а в момента разработва проекта  за обновяване на централните градски площади, в които хармонично съжителстват функциите на съвременния град и пластовете на античния. Неговият колега д-р Алберто Джордано е експерт с дългогодишен опит в проекти, свързани с трансформация на градската среда. От 2012 г. до 2014 г. е съветник по въпросите на културата и туризма на град Матера, който е избран за Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Пловдив.
Възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020 ще представят експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката. В рамките на конференцията ще бъдат експерти от ГД „Централно координационно звено“ при Министерския съвет ще представят правната рамка за управление на проекти през настоящия програмен период, съгласно Закона за управление на средствата от Европейския съюз и инвестиционните фондове.
Конференцията се организира с подкрепата на заместник министър-председателя и министър по европейските фондове и икономическата политика на Република България г-н Томислав Дончев.
Кръгла маса „Опазване на културното наследство – мисия възможна“
14 април 2016 г. (четвъртък), от 16:30 часа, Конферентна зала, Община Велико Търново
Конференция „Възможности за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020 г.“
15 април 2016 г. (петък), от 14:00 часа, Ритуална зала, Община Велико Търново
Представяне
“Матера, от конюшните до звездите”, архитект Матия Антонио Ачито
“Влиянието на Европейска столица на културата”, д-р Алберто Джордано
15 април 2016 г. (петък), 10:00 часа, дискусионна зала, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново
Събитията се провеждат в рамките на ХІІІ Международно изложение „Културен туризъм“ Велико Търново 14-17 април 2016 г.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.