13.04.2016 12:00

От Велико Търново започнаха дебатите по нови законопроекти за сферата на социалните услуги

Старопрестолният град е домакин на национална конференция

От Велико Търново започнаха обсъжданията на новите нормативните актове за социалните услуги и социалното предприемачество. Градът е домакин на престижна конференция, събрала на едно място над 200 участници от цяла България. В старата българска столица бе открит XI Национален форум на доставчиците на социални услуги, чиято основна тема е „Предизвикателства пред местните власти през новия програмен период”. Организатори са Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Националният алианс за социална отговорност, Община Велико Търново и Община Русе.
В приветствието си заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков поздрави инициаторите и участниците от името на кмета Даниел Панов. „Нашият град е пример за устойчивост на социалните услуги. Грижата за хората е наш приоритет, надявам се, че всички ще почерпим полезен опит, като обсъдим добрите практики”, каза Ганчо Карабаджаков. Той насочи вниманието на участниците към адаптивността на градската среда и модернизирането на инфраструктурата.
Община Велико Търново получи нови признания за високото качество на комплекса от социални услуги. Отличните оценки бяха дадени от заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и от президента на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания Франц Волфмайр. Лазар Лазаров обясни, че за делегирани дейности в сферата на социалните услуги в бюджета за 2016 г. са осигурени около 200 милиона лева, а за следващата година тези средства ще се повишат с още 11 милиона лева. „Стремим се да адаптираме законодателната рамка, за да бъдат още по-ефективни и достъпни социалните услуги”, заместник-министър Лазаров. Председателят на НАСО Георги Георгиев допълни, че вече са изготвени нови нормативни актове - Закон за социалното предприемачество, Закон за социалните услуги и План за деинституционализация на възрастните хора с увреждания.
Националният форум в старопрестолния град продължава днес и утре. Сред участниците са заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, заместник-областният управител на Великотърновска област доц. Любомира Попова, представители на общини и институции от  цяла България.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.