12.04.2016 10:00

Единадесети национален форум на доставчиците на социални услуги

„Предизвикателствата пред местните власти през новия програмен период“

На 13 и 14 април 2014 г. в хотел „Янтра“, Велико Търново, ще се проведе XI Национален форум на доставчиците на социални услуги, организиран от Министерството на труда и социалната политика, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD), Национален алианс за социална отговорност (НАСО), Община Русе и Община Велико Търново. През тази година в програмата на XI форум е включена като водеща изключително значимата тема за „Предизвикателствата пред местните власти през новия програмен период“. Този форум е насочен главно към представители на общини, техните структури и разбира се, техните основни партньори – държавата и неправителствените организации.
През последните години Форумите на доставчиците на социални услуги в най-голяма степен са насочени към работата на местните власти, общините, носещи водеща отговорност за развитието на социалните услуги в България. В резултат на това, този Форум вече придоби характеристиката и звученето на национален форум на общините, като най-голям доставчик на социални услуги, и тяхната работа в социалната област. Вече десет години този форум дава възможност за съвместна обединена работа в общо партньорство на всички държавни, общински и частни органи, институции, организации, дружества и други, имащи отношение към развитието на социалните политики и услуги в България.
Основен фокус в работата и теми на форума ще бъдат добрите практики, проблемите и предизвикателствата пред местните власти в областта на социалните услуги и тяхното развитие. Отчитайки актуалните теми в работата на общините програмата на Форума включва три панела: „Развитие на социалните услуги. Закон за социалните услуги. Отговорностите на държавата и местните власти. Деинституционализация на деца и възрастни“; „Европейските структурни фондове – инструмент за осигуряване на нови, качествени и устойчиви социални услуги“ и „Социалната икономика и социалното предприемачество – инструмент за качествена подкрепа за по-добър начин на живот“.
С цел ефективна работа и бъдещо ползотворно партньорство, в дните на форума заедно ще работят съвместно ръководства, представители и експерти на всички институции, организации и заинтересовани страни, работещи в сферата на социалните политики и услуги: Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на финансите, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален алианс за социална отговорност и др. В рамките на Форума участниците ще имат възможност да получат информация, да обменят мнения, опит, да дискутират и да реализират национално и международно партньорство.
По време на Форума традиционно ще бъде проведена и церемонията по връчване на Годишните национални награди на НАСО за принос в социалното развитие на България, категория „Общини“.
Програмата може да разгледате на ТАЗИ страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.