23.04.2016 12:00

И през юбилейната 2016 година София Филм Фест отново гостува на Велико Търново

Тридневната програма открива най-новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.
Залата в Община Велико Търново отново ще се бъде дом за киноманите в града през април. Цената на билета за кино е 4 лева, ала специалният „билет за двама” е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 3 филма – стойността става 3 лева!
На 23 април от 18,00 часа предстои среща с един от най-актуалните премиерни филми в България - „ЖАЖДА” на Светла Цоцоркова. Той ще бъде представен от младата актриса Моника Найденова, изпълнителка на една от главните роли във филма. Стартирал като проект от София Мийтингс, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, в Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”, а през март авторитетно международно жури му връчи наградата за най-добър български филм на 20-ия София Филм Фест. Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.
В търсене на подходящите места, герои и атмосфера при осъществяването на идейния си замисъл, Светла Цоцоркова се връща към прекрасни спомени от детството си. „Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан,” – споделя режисьорката.
„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев,  оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.
* * *
Третият филм в съботната фестивална вечер стартира в 20,15 часа и е една от най-обсъжданите кинотворби на 2015 година. „КАРЪЛ” на Тод Хейнс получи номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс „Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации. Филмът е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца.
Тод Хейнс е майстор на атмосферата и притежава онзи специален усет за нюанси и детайли, които те пренасят във времето. Кейт Бланшет отдавна е доказала, че е превъзходна актриса и с помощта на непринудената си естественост, както и с невероятния си хамелеонски талант, тя може да се превърне в… образ на времето. Ролите са разпределени между Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Сара Полсън и др. Американската киноакадемия отличи с номинации работата на художника по костюмите, операторското майсторство на Едуард Лакман, музиката на Картър Бъруел, адаптирания сценарий на Филис Наги и - разбира се – актьорските превъплъщения на Бланшет и Мара.
* * *
Неделният фестивален ден – 24 април – стартира в 16,00 часа с прожекция на дебютния филм на 33-годишният Павле Вучкович „ПАНАМА”, който получи номинация за „Златна камера” в Кан ’15. Историята е двама влюбени. Йован започва да излиза с Мая, но постепенно нейното мистериозно поведение пробужда в него съмнения. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007). Вероятно не е случаен факта, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм е именно в Кан!
* * *
24 април – 18,00 часа – вторият филм от третия ден на „София Филм Фест във Велико Търново” ще бъде представен лично от неговия автор – сценариста и режисьор Камен Калев. Неговият най-нов филм „С ЛИЦЕ НАДОЛУ” е копродукция между Франция, България и Белгия. Създаден по истински случай, „С лице надолу” разказва историята на Сами (в ролята номинирания за „Сезар” и обичан френски актьор Мелвил Пупо) - французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той е вербуван за информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с малолетна проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и двамата са принудени да бягат заедно...
Камен Калев завършва образованието си във FEMIS - Париж. Дебютът му „Източни пиеси” е представен в „Петнадесетдневката на режисьорите“ в Кан през 2009 г., печели и наградите за най-добър филм, режисьор и актьор от МФФ Токио. Две години по-късно следващият му филм „Островът” също е с премиера в Кан. Главните роли в него са поверени на Летисия Каста и Туре Линдхард („Ангели и демони”). През 2014 година Камен Калев отново е в Кан с проекта „Мостовете на Сараево”, режисиран от 14 европейски творци, сред които Жан-Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др.
* * *
Фестивалната програма във Велико Търново ще закрием с най-новата творба на Вим Вендерс „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” – прожекцията стартира в 20,00 часа в неделя. Филмът проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Инцидентът оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Зад амбициозната 3D продукция на Вендерс застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Сценарият на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер), както и Рейчъл Макадамс.
* * *
„София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.