26.04.2016 14:00

Община Велико Търново подкрепя ученическото предприемачество

Кметът Даниел Панов подписа споразумение с фондация „Джуниър Ачийвмънт”

Община Велико Търново подкрепя ученическото предприемачество. В старопрестолния град се проведе един от трите в България регионални панаири на учебните компании, по време на които младите хора се съревновават със своите бизнес идеи. По време на форума кметът Даниел Панов подписа партньорско споразумение с фондация „Джуниър Ачийвмънт”. Официален гост бе и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Паунова. Контрактът предвижда организацията и Общината да си сътрудничат в посока разширяване на обхвата на учебните програми по бизнес и предприемачество, създаване на форми на извънкласна дейност, осигуряване на възможност за повишаване на квалификацията на учителите и др.
Регионалното състезание събра ученици от 25 училища от Велико Търново, Варна, Видин, Габрово, Добрич, Плевен, Провадия, Разград и Русе. Младите предприемачи премериха сили с идеите си за маркетинг и продажби в сферите на високите технологии и интернета, приложенията за мобилни устройства, националния и регионалния туризъм, образованието, леката промишленост и др. Победителите ще представят България на европейското състезание на учебните миникомпании, което ще се проведе през юли в Швейцария. Финалистите от регионалния панаир ще участват и в националното състезание „Най-добра учебна компания в България”, което ще се състои през юни в София. По инициатива на Ева Паунова един от отборите финалисти ще бъде възнаграден с посещение в Брюксел.
По време на работна среща Даниел Панов и Ева Паунова говориха за професионалното образование в региона и в България. По идея на евродепутата от ЕНП в страната ще се проведе лятна кампания за ученически стажове в сферата на бизнеса. Учениците от десетите и единадесетите класове ще могат да се запознаят с естеството на работата в предпочитана от тях сфера. Даниел Панов подкрепи инициативата и изрази готовност да я представи пред предприемачи от Велико Търново. Подробна информация за стажантската кампания ще бъде дадена и в училищата.
Обсъдена бе и възможността за оптимизация на професионалните специалности в средното образование, с оглед на нуждите на бизнеса от кадри. Евродепутатът Ева Паунова подчерта, че съвместната работа с Даниел Панов и Община Велико Търново в тази посока ще продължи. Първият резултат вече е налице – през есента на миналата година бе проведено подробно проучване за трудовия пазар, което бе представено и в Народното събрание. Анализът представя от какви специалисти се нуждаят предприятията и компаниите и дава насоки за оптимизация на учебните планове и програми, професиите и специалностите.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.