27.04.2016 08:30

Незаконното сметище под Балдуиновата кула е изчистено

Премахнато е незаконното сметище, което се намираше в местността Френкхисар във Велико Търново. Купчините със строителни и други отпадъци бяха дело на недобросъвестни граждани. Пространството от над 600 квадратни метра под Балдуиновата кула вече е старателно изчистено, като дейността бе възложена от Община Велико Търново. Ограничен е и достъпът до района, с цел да не се допуска създаването на нови незаконни сметища в историческата местност.
Община Велико Търново се обръща с апел към гражданите да извозват своите строителни отпадъци на предвиденото за целта място. Депото намира в близост до с. Леденик, малко след първия разклон от главния път София – Велико Търново. За физически лица глобите са до 1000 лева, а за юридически – до 2500 лева, както гласи Наредбата за опазване на околната среда.
В близост до местността Френкхисар се намира откритият преди година и половина Богородичен манастир от времето на Второто българско царство. През 2015 г. Община Велико Търново също финансира разкопките, а с решение на Общинския съвет бе гласувана сума в размер на 18 000 лева. В района работи екипът на археолога проф. Хитко Вачев.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.