27.04.2016 11:30

Националният събор на овцевъдите ще спазва мерките срещу нодуларен дерматит

С оглед безопасността и сигурността на фермерите по време на петия Национален събор на овцевъдите в България стриктно ще бъдат спазвани  мерките на Агенцията по безопасност на храните срещу нодуларния дерматит. Съборът ще се проведе от 6 до 8 май 2016 г. край Петропавловския манастир до гр. Лясковец под мотото „Здравето на животните и бъдещето на фермерите е по-важно за нас!“. То се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Заради нодуларния дерматит и забраната за предвижване на преживни животни на Събора тази година няма да има изложение на овце и кози, а основните породи ще бъдат представени по алтернативен и атрактивен за посетителите начин. Заболяването не е опасно за хората, но тъй като се пренася освен векторно и механично, за гарантиране сигурността на фермерите ще се вземат сериозни мерки. Те ще бъдат съгласувани между организаторите на събитието, Областна дирекция по безопасност на храните –В. Търново, Община Лясковец и МВР.
Въпреки ситуацията Националният събор на овцевъдите ще представи този важен за страната ни отрасъл с изложения на селскостопанска техника оборудване и фуражи, представяне на производители на местни и млечни овчи и кози продукти, разнообразни фермерски състезания, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, музейни експозиции за развитието на овчарството през вековете, богата фолклорна програма и занаятчийско изложение.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.