07.05.2016 11:00

Велико Търново отбеляза Деня на храбростта при проливен дъжд и градушка

Кметът Даниел Панов: „Гергьовден е символ на здравата сплав между Църква, войска и общество”

Велико Търново тържествено отбеляза Деня на храбростта и празник на българската армия 6 май въпреки изсипалите се проливен дъжд и градушка. Пролетната буря и хладното време не попречиха на събитията по случай големия национален празник, който винаги е бил честван с особена почит и признание от великотърновци.
Под звуците на маршова музика и изпълненията на оркестъра към Националния военен университет „Васил Левски” бяха положени цветя пред паметните плочи, които се намират до Арката на генералите и Военния клуб (бивш Дом на народната армия). Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че 6 май е ден, в който Българската православна църква почита паметта на Свети Георги, а обществеността се прекланя пред смелостта и доблестта на родните генерали, офицери, сержанти и войници. Сред официалните гости бяха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов. Присъстваха също народният представител Марияна Бояджиева, общински съветници, както и много граждани.
„Гергьовден е един от най-забележителните български празници, защото е символ на здравата сплав между Църква, войска и общество. Когато това триединство е живо, България е несъкрушима! Днес си припомняме, че българската войска и църквата са двете институции, които във всички времена и епохи се ползват с доверието и подкрепата на българите, въпреки историческите бури и превратности. Нашият народ винаги е бил добър, храбър и достоен. Винаги сме се уповавали на вярата, на християнските ценности, на честта, достойнството, храбростта и жертвоготовността пред Майка България. Днес свеждаме смирено глави в знак на почит пред хората, които не пожалиха себе си, за да бъде България свободна, независима, европейска”, каза по време на словото си Даниел Панов. Кметът подчерта, че старата българска столица съкровено пази жив духа на уважение и преклонение пред българската войска, а офицерите, сержантите и войниците от 18-ти Етърски, 6-ти пехотен, 20-ти и 46-ти полкове остават завинаги сред достойните пазители на Търново и на Отечеството.
„От свое име и от името на великотърновската общественост благодаря на военнослужещите, както и всички офицери, сержанти и войници от запаса и резерва за тяхната отдаденост на важни за града и общината ни каузи. Благодаря на всички офицери и курсанти, които достойно представиха себе си, Националния военен университет „Васил Левски“ и Старата столица по време на парада на българската армия в София”, каза още Даниел Панов.
В Голямата зала на Общината кметът Даниел Панов връчи на изявени военнослужещи старопрестолни грамоти за обществената им дейност. Великотърновският митрополит Григорий отслужи благослов. В знак на признателност към героите на българската армия пред паметника Майка България бяха поднесени венци и цветя. Стотици жители и гости на града изгледаха аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.