08.05.2016 14:30

Над 100 000 души посетиха юбилейния Национален събор на овцевъдите в България

Въпреки нестабилното време и пролетните валежи над 100 000 души посетиха петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец и привлече с колоритна програма и много атракции хора от цялата страна. Метеоролигчните условия и дъждовете не стреснаха дошлите да видят изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, месни и млечни, овчи и кози продукти, и фермерските състезания през трите дни на Събора. Чевермета и пататници по родопски, ястия по стари рецепти и автентична кухня от региона и съседна Румъния изкушаваха посетителите в кулинарните зони. Сред най-посещаваните места на Събора бяха зоните за директни продажби, в които родни производители предлагаха овчи и кози млечни продукти.
В последния ден на Събора  8 май, овациите на публиката събраха участниците в народните борби. На официална церемония в неделя бяха и връчени наградите от Фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който се включиха над 2000 изпълнители. Журито единодушно присъди Голямата награда за изпълнение на едноименната песен на  15-годишната  Петя Станева  от школата по народно пеене при Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Варна.
Заради наложените мерки за сигурност във връзка със заболяването нодуларен дерматит тази година на Събора нямаше изложения на овце и кози. Различните породи бяха представени алтернативно, чрез специализирана фотоизложба. Посетителите обаче видяха състезания на коне тежковози, изложения на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско овчарско куче и международна кинеложка изложба.
Съборът на овцевъдите в България е събитие единствено по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. То се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
В рамките му на 7 май се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.