09.05.2016 11:30

С шествие и детски празник Велико Търново отбеляза Деня на Европа

Даниел Панов: „Вярвайте в европейските ценности и пазете българската идентичност”

Велико Търново отбеляза Деня на Европа 9 май с празнично шествие и детски празник. Под звуците на духова музика ученици и стотици малчугани от детските градини участваха в парад на знамената на страните от Европейския съюз, който премина по главната улица „Васил Левски”. Пред сградата на Общината последва изпълнение на химните на ЕС, България и Велико Търново и ритуално издигане на знамената. Кметът Даниел Панов припомни, че Велико Търново е първият български град, в който преди 19 години обществеността е отбелязала Деня на Европа.
В словото си Даниел Панов припомни, че европейските ценности свобода, равенство, върховенство на закона и спазване на човешките права не са естествено състояние. „След атентатите в Париж и Брюксел се сещаме за думите на един френски философ, който наскоро каза: „Истински заобичах Отечеството си в момента, в който осъзнах, че мога да го изгубя“. Преди 10 години България постигна една от стратегическите си цели като народ, общество и държава и стана пълноправен член на Европейският съюз. Радвахме се на възможностите, които се откриха пред нас. Приехме това за естествено състояние и за необратим процес. После проехтяха злокобните взривове, чието ехо отеква и днес и ни кара да се замислим”, каза кметът на Велико Търново.
 „Днес се обръщам към младите хора и ги призовавам да вярват в европейските идеи и ценности, да учат и обменят опит със своите връстници от Стария континент, но и да пазят българската идентичност. Европа има нужда от автентична, горда, независима и достойна България в семейството на европейските страни и народи. Не позволявайте омразата и страхът да се настанят в душите ви. Бъдете горди великотърновци, достойни българи и европейци”, продължи Даниел Панов. След официалното слово последваха изпълнения на деца от детските градини „Соня” и „Здравец”. Малчуганите от всички детски градини се отправиха към парк „Марно поле”, където ги очакваха много игри и забавления.
Празничната програма бе организирана от Община Велико Търново и Европейския център. Сред официалните гости бяха също заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на различни институции.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.