11.09.2012 13:54

С демонстрации и отворени врати търновските огнеборци отбелязват професионалния си празник

С демонстративно занятие по гасене на импровизиран пожар и евакуация на личния състав на децата от ЦДГ „ Соня”, пожарникарите от Районната служба ще отбележат професионалния си празник – 14 септември.

Огнеборците ще гостуват на малчуганите в 10,00 ч. на 13 септември. По същото време на следващия ден в двора на противопожарната служба ще се проведе демонстрация по пожароприложен спорт, съобщи за Общинската информационна агенция началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново гл. инспектор Пламен Иванов.

Според него 2012 година е по-тежка в сравнение с миналата. От началото на година досега са обслужени 505 произшествия, срещу 379 за същия период на 2011-а. От тях 321 са общо пожарите. 258 без материални загуби и 63 с материални щети. Пожарната команда е участвала в 24 аварийно-спасителни дейности, отдадени са 33 дежурства, 75 са случаите на оказана техническа помощ. Лъжливите повиквания за периода са 48.

По думите на Иванов факторите за възникването на пожарите са комплексни. Една от причините е горещото и сухо време през летните месеци. Влияние оказва и небрежността на хората, които подценяват пожароопасната обстановка и извършват несъвместими дейности. В края на август вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че по повод професионалния си празник противопожарните служби в страната ще получат нови автомобили, на такъв се надяват и търновските огнеборците. „Иначе автопарка е амортизиран, не е на нужното ниво, но с усилията на пожарникарите се справяме със ситуацията. Броят на огнеборците е достатъчен, за да могат да реагират на сигнали „светкавично”, отбеляза гл. инспектор Пламен Иванов.

14 септември е обявен за професионален празник на пожарникарите с Решение № 385 на Министерски съвет. Избраната историческа дата е на откриването на Първия пожарникарски събор, под председателството на Димитър Тролев. Негови инициатори са първите пожарни командири в страната, със значителен професионален опит и любители на пожарното дело. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен. Те приемат важни решения, отбелязали етап в осигуряването на пожарната сигурност на страната: сформират Дружество на пожарните командири, разработват програма за укрепване и модернизиране на пожарните команди, като обявяват 14 септември за патронен празник на всички пожарникари.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.