25.05.2016 16:00

Общини ще търсят директно финансиране от Европейския съюз по проекти за опазване на културно-историческото наследство

Асоциацията на градовете с културно-историческо наследство ще търси директно финансиране от Европейския съюз по различни проекти. Това стана ясно след заседание на организацията, което се проведе във Велико Търново. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов, който е и председател на Асоциацията, обяви, по този начин се създават още възможности за опазване на културно-историческото наследство. Самостоятелно общините могат да кандидатстват с проекти за паметниците на културата от национално значение и по оперативна програма „Региони в растеж”, като предстои отварянето на приоритетната ос за туризъм и атракции.
По време на срещата бяха обсъдени новите промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и Закона за туризма. Даниел Панов покани колегите си да посетят Велико Търново в края на юни, когато в България ще гостува френската асоциация на градовете с културно-историческо наследство. „Експертите от нашия град работят много добре с колегите си от Франция по въпросите за реставрацията на сгради”, подчерта кметът на Старата столица.
По всеобщо мнение Асоциацията на българските градове с културно-историческо наследство ще разшири международните си контакти и сътрудничество с организации със същия предмет на дейност. Приет бе също отчетът за 2015 година, както и програмата за дейността през настоящата година.
Асоциацията бе учредена през 2013 година по инициатива на Даниел Панов. В нея членуват общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Трявна, Банско, Силистра, Балчик, Несебър и Дряново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.