21.05.2016 20:00

Кметът Даниел Панов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откриха паметника на Илиян Николов във Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откриха паметника на създателя на Старопланински събор „Балкан Фолк” Илиян Николов. Монументът в памет на родения в Старата столица общественик се намира в парк „Асеневци”, в близост до Художествена галерия „Борис Денев”. Автор на скулптурата е Иван Николов, а ръководител на проекта е проф. Константин Денев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
В словото си Даниел Панов подчерта, че паметникът поражда във всички великотърновци чувства на гордост и признателност. Той припомни за делото на Илиян Николов, посветил 16 години от своя живот на съхраняването и разпространението на фолклорните музикални изкуства и създал Фестивал №1 в Европа за традиционни народни изкуства.
„Илиян Николов определяше Старопланински събор „Балкан Фолк” като чудо, родено от силния дух на българския народ. Голямото му сърце и неизмеримата обич към българския род и родина му дадоха сили да организира и проведе десетки национални, европейски и световни фестивали. През годините „Балкан Фолк” се утвърди като най-мащабното събитие, което има своя съществен принос за утвърждаването на Велико Търново като културен и духовен център, за съхраняването на нашата идентичност и родова памет. Илиян Николов остави завет на всички българи и великотърновци – всеки от нас, по свой начин да пази българското, за да пребъде”, каза Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново изказа благодарности към Ирина Бокова за гостуването в старопрестолния град. „Това е признание, че световната организация оценява усилията, които полагаме за опазване на културно-историческото наследство, традициите, фолклора и обичаите”, продължи Даниел Панов. Ирина Бокова припомни, че Илиян Николов е бил сред инициаторите на идеята VІІ Велико народно събрание, което изработи сега действащата Конституция, да се състои във Велико Търново. „Убедена съм, че паметната плоча на името на Илиян Николов ще припомня на жителите на града всички добри дела, направени от него, заедно с неговите успехи и постижения, които са успехи на вашия град, на цяла България, на Европа и на света”, каза Бокова. 
Сред гостите на откриването на паметника бяха посланикът на Черна гора Маломир Михалиевич, областният управител проф. Пенчо Пенчев, синът на Илиян Николов и президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов. Присъстваха още заместник-ректорите на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Димитър Димитров и на НВУ "Васил Левски" полк. доц. Веселин Мадански, гости от Иран, Русия, участници във  фестивала и много великотърновци.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.