11.09.2012 15:33

Втори жилищен блок във Велико Търново кандидатства за евросредства за саниране

В Областен информационен център – Велико Търново е подадено второто заявление за получаване на 50 % безвъзмездна помощ за саниране на многофамилна жилищна сграда в старата столица.

Собствениците в блок „Теменуга” на ул. „Христо Донев” № 1 в кв. „Бузлуджа” са следващите търновци, които заявяват желание да се включат в проекта „Енергийно обновяване на българските домове”, по който са предвидени 50 млн. лв. безвъзмездна помощ, чрез Оперативна програма „Регионално развитие”. Жилищен блок „Теменуга” е построен през 1984 г. и се състои от 10 апартамента. Заявлението бе подадено в Областния център от домоуправителя Людмил Атев, който е готов да съдейства и на други кандидати при подготовката на документацията за включване в проекта.

След подаденото заявление от страна на собствениците, предстои експерти на Проектния мениджър ДЗЗД „ЕнЕфект Консулт" - Русе да извършат оглед и при одобрение ще направят индикативен бюджет на сградата и за всяко домакинство поотделно. Разходите за техническото и енергийно обследване, както и паспортизацията, се поемат от проекта, а цената на останалите дейности – технически проект, строително-монтажни работи, строителен надзор, разрешителни и документи, се поделя поравно между оперативната програма и собствениците.

Собствениците, които не разполагат с налични средства за енергийно саниране, могат да ползват нисколихвени кредити и гаранции от създадения Фонд за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка. При сключване на договор за кредит няма да се удържат комисионни и да се начисляват такси. Банката ще отпуска заеми от 2 000 до 5 000 лв. за период от 10 г. с 6 месеца гратисен период. Очаква се при индивидуален кредит от 2000 лева месечната вноска да е около 32 лева. При 3000 лева е 47 лева. При кредит 5000 лева на отделно домакинство месечната вноска е 79 лева.

От 20 до 22 септември т.г. във Велико Търново ще се проведе информационна кампания по проекта „Енергийно обновяване на българските домове”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.