11.09.2012 15:56

"Lord of the Dance" и "100 цигански цигулки" гостуват тази есен във Велико Търново

Най-успешният танцов спектакъл на всички времена "Lord of the Dance" и световноизвестният унгарски симфоничен оркестър "100 цигански цигулки" ще станат част от културния афиш на Велико Търново тази есен в рамките на събитията, посветени на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Големите световни имена ще гостуват в старопрестолния град по съвместна покана на кмета Даниел Панов и Продуцентска компания АРТ БГ, като до края на годината ще бъдат обявени и още големи културни събития, обещаха организаторите.

Основната роля в този амбициозен проект е на самия търновски градоначалник, който от началото на своя мандат работи усилено за развитието на Велико Търново не само като географски център с богата история, но и като гореща точка на европейския културен живот. По поръчка на Даниел Панов бил изработен специален видеоклип, който презентира

"Lord of the Dance" решили да включат Велико Търново в своето българско турне, тъй като били изключително впечатлени от красотата и културно-историческото наследство на града, презентирани в специално изработен по поръчка на кмета видеоклип, изпратен до ирландците.

Мащабното танцово шоу ще бъде представено в старата столица на 18 октомври от 19,00 часа в ДКС «В. Левски». Двучасовият зрелищен спектакъл ще бъде с изцяло обновена визия, нови декори и сценография. Лазерни ефекти и 3D мултимедия ще допълват атмосферата на представлението. Досега "Lord of the Dance" са изнесли 18 концерта в София. Предстоящото им турне в България освен Велико Търново ще включва и Варна (17 октомври), и София (19 октомври).

Създадено от Майкъл Флетли през 1996 г. шоуто "Lord of the Dance" вече 14 години е ненадминато в света по мащаби, зрелищност и продажби. Видян от над 50 милиона души в 60 държави на всички континенти, спектакълът чупи всички установени бокс офис рекорди, каза един от организаторите Петър Харалампиев.

Трупата от Ирландия ще пристигне във Велико Търново в пълен състав от 80 човека с четири камиона реквизит, костюми и сценично обезпечаване. С артистите пътуват и три перални машини, с които по-бързо и на място става изпирането и изсушаването на множеството сценични костюми, които сменят танцьорите. Ирландците водят със себе си перачи, гладачи и собствени готвачи. Строежът на специалната сцена, върху която ще бъде изнесено танцовото шоу, ще започне три дни преди спектакъла. Само техническият екип се състои от 40 души, които отговарят за осветлението, озвучаването, настилката на сцената, пироефектите и електронните плазми, които ще бъдат поставени навсякъде в залата, обясни Даниел Стефанов от продуцентската компания.

Концертът на световноизвестният унгарски симфоничен оркестър "100 цигански цигулки" пък ще бъде на 10 ноември, отново в ДКС "В. Левски". Виртуозните музиканти ще представят актуална класическа програма от унгарски и световни композитори като Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус, както и популярни цигански мелодии от Виторио Монти и Григорис Диницу. Оркестърът ще пристигне в България в пълен състав от 105 човека и ще свири в характерния си стил - в удивителен синхрон, по памет и без партитури. Преди Велико Търново "100 цигански цигулки" ще изнесат концерт в София на 9 ноември.

Освен със светкавични импровизации, унгарските музиканти впечатляват и с традиционните си цветни костюми. Цялото оборудване и инструменти ще бъдат докарани с два дабъл буса, посочи Даниел Стефанов. По думите му такъв тип концерти на симфоничен оркестър изискват и специално озвучаване.

Билети за двата концерта ще бъдат пуснати в продажба от утре онлайн в мрежата на Eventim.bg, а така също и в Туристическия информационен център във Велико Търново. Първите 300 билета за всяко от двете събития ще се продават на промоционални цени с 10 лв. отстъпка, като до изчерпването на количествата ще струват от 10 до 40 лв. и ВИП места по 50 лв. След това редовните цени ще са от 20 до 50 лв. и ВИП места по 60 лв.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.