17.09.2012 11:46

Безвъзмездна кръводарителска акция ще се проведе в сряда във Велико Търново

Кръводарителска акция ще се проведе на 19 септември от 09:00 до 16:00 часа в областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. Тя е част от националната кампания, стартирала  на 17 септември в София, която се организира от здравното министерство и Националният център по трансфузионна хематология.

В момента има недостиг на кръв от групите А и О в резултат на повишения брой оперативни интервенции в столичните лечебни заведения и в Западна България. Областният управител проф. д-р Пенчо Пенчев апелира чрез писма до кметовете на общини и до териториалните звена на министерствата за включване в кръводарителската акция на гражданите от областта.

В безвъзмездната кръводарителска акция на 19 септември ще се включат и служителите на областната администрация, информират от пресцентъра на институцията.

"С готовност се отзоваваме на призива на колегите си и ще реализираме акцията във Велико Търново с местни екипи без да ангажираме специалисти от София”, коментира директорът на областната болница д-р Людмил Гецов, който също ще дари кръв.

Минималният срок между две кръводарявания трябва да е най-малко 60 дни, а кръводарителите  да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа, напомнят от Националния център по трансфузионна хематология.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.