21.06.2016 17:00

След седмица започва укрепването на свлачището под пътя между Велико Търново и Арбанаси

Започнаха обследванията на терена под трасето

След седмица започва укрепването на свлачището, което се образува под пътя между Велико Търново, с. Арбанаси и Горна Оряховица. Първите дейности предвиждат поставянето на стоманени пилоти в земната маса. Вече започнаха обследванията на терена от геолози и геодезисти, които се извършват със специализирана техника. След приключването им ще стане ясна стойността на целия проект за това свлачище.
Още през миналата седмица експерти и специалисти от Агенция „Пътна инфраструктура” направиха оглед на засегнатия участък, където земна маса се свлече заради голямото количество валежи. Екипът започна работа незабавно, след като кметът на община Велико Търново Даниел Панов запозна министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова със сериозния проблем.
Пътят, който е част от републиканската мрежа, е натоварен денонощно, тъй като поема основната част от трафика между Велико Търново и Горна Оряховица. До започването на дейностите той остава отворен, като водачите следва да преминават с повишено внимание покрай свлачището. Участъкът е ограден, поставени са нужните пътни знаци.
Екипът от АПИ се запозна на място и с другия проблем – свличанията на скални късове от хълма Трапезица. Община Велико Търново вече е представила пред пътната агенция проект за поставяне на защитни съоръжения и конструкции, чиято приблизителна стойност е около 400 000 лева. Те ще предпазват 300-метровата отсечка, започваща от каменния мост до храма „Св. Четиридесет мъченици” и стигаща до разклона към квартал „Асенов“, от свличащи се скални отломки.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.