30.06.2016 17:00

Грандиозен спектакъл на операта „Набуко“ на „Сцена на вековете“ 2016

На 23 юли от 21,00 часа на сцената на историческия хълм Царевец Старозагорската опера съвместно с Държавна опера-Бургас ще представи грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”.
Суперпродукцията се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и включва творческите състави на двете трупи.
Сценичната адаптация за откритата сцена на Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев.
Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще е именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел - Ивайло Йовчев. Участват още солистите Борис Тасков (Абдало), Емилия Джурова (Ана), Евгений Арабаджиев (Върховен жрец), хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.
Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех.
Прословутият хор на евреите се превръща в химн на италианския народ и най-популярната мелодия, отговаряща на емоционалната италианска душевност и интерпретирана масово от всички слоеве на обществото. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата. Самият Верди посочва “Набуко” като преломна творба по пътя към създаването на индивидуален композиционен стил. Маестрото обогатява и задълбочава този стил, но в основни черти той остава определящ за цялостното му творчество.
Билети за спектакъла на цени 20, 30 и 40 лева се предлагат в системата на www.eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
Специално за „Сцена на вековете“ трупите на Бургаската и Старозагорската опера подготвят още едно заглавие – операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Спектакълът в крепостта Царевец ще е на 27 август.
Летният сезон на българските оперни театри се организира Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015-2016 година.
В културния форум това лято са включени световното премиерно заглавие на Театрално-музикален продуцентски център-Варна мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска на 15 юли, операта „Аида“ на Джузепе Верди в изпълнение на Държавна опера-Русе на 29 юли, балета „Дон Кихот" от Лудвиг Минкус в на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 5 август и рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда“ на Държавна опера – Пловдив на 3 септември.
Пълната програма може да проследите на тази страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.