17.09.2012 11:44

Министър Дянков обещава допълнително финансиране на проекти във Велико Търново и Арбанаси

Шест проекта за паметници от културно-историческото наследство на стойност над 4 млн. лв. са разработени от община Велико Търново през последните три месеца. Кметът Даниел Панов представи предложенията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков по време на неофициална среща.

Двамата посетиха Царевец, където се предвижда частично възстановяване на царския дворец на стойност около 750 000 лв. Заедно с експерти по-късно те разгледаха консервираните части от средновековни зидове на манастира „Св. Иван Рилски” и обновеното пространство в и около църквата „Св. св. Петър и Павел”.

Обиколката продължи с оглед на Шишмановата баня. За консервация и изграждане на защитно покритие на банята са необходими 390 000 лв. Дянков бе впечатлен от проекта за строителство на фуникуляр и панорамен асансьор в подножието на хълма Трапезица. Според него с изграждането им и възстановяването на кулата Трапезица се оформя като един цялостен и пълноценен туристически продукт, който ще направи Велико Търново още по-атрактивен, зрелищен и модерен.

Вицепремиерът се запозна и с проекта за продължаване на археологическите проучвания в комплекса „Великата лавра”. За изследванията на терена са необходими още 147 000 лв. В приоритетните проекти се включва и античният Никополис ад Иструм, където през следващия археологически сезон ще бъдат наети близо 1200 работници. „След като за сто години археологически проучвания са изследвани едва няколко процента от територията на града очевидно има нужда от по-мащабни проучвания и ангажирането в тази дейност на повече хора”, коментира Дянков.

Панов припомни, че предстои да се реализира в рамките на римския град и проектът, спечелен по-рано от Министерството на културата, с което ще се изградят вътрешната инфраструктура и посетителски център. Стойността на проекта е близо 1 800 000 лв. Обиколката на обектите от културно-историческото наследство, за които кметът на общината иска допълнително финансиране приключи в църквата „Св. Димитър” в с. Арбанаси. В почти мистична атмосфера на светлината на електрическо фенерче археологът Хитко Вачев разказа за славното минало и значението на църквата за българската история.

Проектът за работа по храма е на стойност 250 000 лв. и включва реставрация и консервация на част от стенописите от 16-и и 17-и век, частичен ремонт на защитното покривно съоръжение и експониране на оригинални каменни пластики, намерени при археологическите разкопки в и около храма. Хитко Вачев защити тезата си, че в църквата и в църковния двор може да се оформи лапидариум, който да стане притегателен център за туристи и средище за организиране и провеждане на интересни културни събития.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.