11.07.2016 17:00

Започва укрепването на свлачището под пътя между Велико Търново и Арбанаси

От утре започват дейностите по укрепването на свлачището, което се образува под пътя между Велико Търново и с. Арбанаси. Отсечката ще бъде затворена за движение до приключване на реконструкцията. До архитектурния резерват ще може да се стига през Южния пътен възел и с. Шереметя.
Пропадналият участък в района на изкачването от старопрестолния град към Арбанаси е с дължина около 50 метра. През последните две седмици теренът бе обследван от геолози и геодезисти, като за сондиранията бе използвана специализирана техника. Първите дейности предвиждат вграждането на стоманени пилоти в земната маса.
Свлачището се активизира след рекордното количество валежи в средата на юни. Още в деня на свличането на земната маса кметът Даниел Панов се срещна с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и я запозна със сериозния проблем. Пътят между Велико Търново и Арбанаси е натоварен целогодишно и е част от републиканската пътна инфраструктура, затова бе взето решение за предприемане на незабавни мерки.
В Старата столица веднага пристигнаха експерти и специалисти от Агенция „Пътна инфраструктура”, които направиха оглед на проблемното място. Седмица по-късно стартираха проучванията и проектирането на необходимите укрепителни дейности.

 

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.