14.07.2016 12:00

215 изпълнители от осем държави представят във Велико Търново многообразието на фолклора по света

Старата столица е домакин на ХІХ Международен фолклорен фестивал

215 певци, танцьори и музиканти от осем държави ще представят във Велико Търново многообразието на фолклора по света. От 16 до 23 юли старопрестолният град ще е домакин на XIX Международен фолклорен фестивал, който за първи път се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Изпълнителите са от България, Бразилия, Белгия, Колумбия, Тайван, Мексико, САЩ и Чили.
Организатори са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Началото на културния форум ще бъде поставено в събота /16 юли/ със зрелищно дефиле на участниците, което ще премине по главната улица „Васил Левски”. Стартът е в 18,00 ч., час по-късно групите ще бъдат представени пред сградата на Общината, а от 20,00 ч. в Летния театър е церемонията по официалното откриване. Всяка вечер до 23 юли включително там ще се провеждат концертните вечери под открито небе. Входът е свободен.
Богата е и програмата от съпътстващи прояви към Международен фолклорен фестивал Велико Търново – ‘2016. Сред тях са традиционният конкурс за танци и традиционно облекло „Мис Фестивал”, вечери на традиционната кухня на Бразилия, Колумбия, Мексико и Чили. Международна научна конференция, организирана от Националната секция на CIOFF в България, ще изследва добрите практики за популяризиране на нематериалното културно наследство. В партньорство Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще се проведе пленер за млади художници.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.