14.07.2016 16:00

Китайски предприемачи имат интерес към инвестиции в сферата на туризма и културата

Китайски предприемачи имат интерес да инвестират в сферата на туризма и културата в България. Това стана ясно след среща между заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова и представители на посолството на Китайската народна република в България. Гости в старопрестолния град бяха Ян Ли – съветник по културата в посолството и Гу Фън, която изпълнява длъжността първи секретар в същия ресор.
Дипломатическите представители обясниха, че предприемачи от Китай искат да създадат почивни комплекси, в които организирани групи от азиатската държава да отсядат поне един месец. Интересът към подобни пътувания е много голям, особено в големите мегаполиси с развита индустрия, в които има проблеми със замърсяването на въздуха.
Снежана Данева-Иванова представи природни дадености на община Велико Търново. Общото мнение бе по време на разговора бе, че регионът предлага отлична възможност за подобно бизнес начинание както край село Вонеща вода, известно със своите минерални извори, така и край Килифарево. „В партньорство с туристическия бранш Община Велико Търново може да организира турове, които да включват забележителностите в нашия град, в София, Варна, Пловдив и изобщо в цяла България”, обясни Снежана Данева-Иванова. Засегната бе темата и за инвестиции в сферата на здравеопазването, към които също има интерес от бизнеса в Китай.
Ян Ли оцени като много добро и ползотворно сътрудничеството между Велико Търново и град Сиан. По думите му, старопрестолният град е най-посещаваният от него град по време на мандата му като съветник. Особено силно впечатление е направило отбелязването на Китайската Нова година. Ян Ли и Гу Фън обещаха да бъдат посланици на старопрестолния град в Китай.
Разговорите ще продължат и през следващите месеци, в процеса на задълбочаване на партньорството Велико Търново и Сиан в различни сфери – култура, туризъм, бизнес, образование, обмен на студенти. Отправена бе и покана делегация от Старата столица да посети международен форум за културно-историческо наследство, част от интернационалната инициатива в Сиан „Икономически пояс - Пътят на коприната”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.