15.07.2016 15:00

Във Велико Търново 24 нови сдружения са кандидатствали за безвъзмездно саниране на сгради от началото на годината

14 от жилищните сгради са панелни, а 10 - монолитни

24 са новите сдружения на собствениците, регистрирани от началото на годината във Велико Търново по Националната програма за енергийна ефективност. Те кандидатстват за безвъзмездно финансиране за санирането на 14 панелни и 10 монолитни жилищни сгради в старопрестолния град. Предстои финализиране на процедурите и подписване на договори за целево финансиране.
Основната част от блоковете се намират в кварталите „Бузлуджа” и „Чолаковци", както и в района на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов”.
Общо 42 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във Велико Търново от началото на действие на новата национална програма. С 18 от тях са сключени тристранни договори за целево финансиране по Национална програма за енергийна ефективност. В момента се изпълняват строително-монтажни дейности по три сгради – две в квартал „Чолаковци”, на ул. „Бяла Бона” №15 и „Райчо Николов” №3, а третата се намира на ул. „Ниш” №2.
Други четири сгради във Велико Търново бяха санирани по стария ред на програмата за прилагане на мерките за енергийна ефективност. За ремонтните дейности собствениците на жилища в тези блокове кандидатстваха още през 2012 г., когато условията предвиждаха 50% безвъзмездна помощ и 50% самоучастие. С влезлите в сила изменения самоучастието стана част от националното финансиране, а в резултат санирането на четирите блока е изцяло безвъзмездно.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.