18.07.2016 12:45

Седем държави оставиха част от своята култура във Велико Търново

Седем държави, разположени на четири континента, оставиха част от своята култура във Велико Търново. По традиция заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков прие чуждестранните групи, които участват в провеждащия се за деветнадесети път Международен фолклорен фестивал. Гостуващите артисти са от Белгия /Европа/, Тайван, Бангладеш /Азия/, САЩ /Северна Америка/, Колумбия, Чили и Бразилия /Южна Америка/.
Всяка от групите направи кратко представяне на изпълненията, които ще бъдат показани пред великотърновската публика на сцената на Летния театър. Последва традиционна размяна на подаръци, характеризиращи националните и културните особености на държавите и съответните етнографски региони. Ръчно изработени кукли с народни носии, изделия на великотърновски занаятчии, рекламни материали за Старата столица и новият филм „Велико Търново в сърцето на историята” бяха подарени на чужденците от Ганчо Карабаджаков.
Интересни и атрактивни бяха даровете за Община Велико Търново. Сред тях бяха традиционни за Чили и Мексико вина, сувенири и карнавални украшения от световната столица на джаза Ню Орлиънс /САЩ/, ръчно изработен шал и дърворезба от Бангладеш, символи от Тайван, луксозен албум, представящ културата на Порто Алегре /Бразилия/ и др.
„Гостуването ви, сценичните изяви и присъствието по улиците придава особен колорит на Велико Търново, който се утвърди като световен фестивален град”, обърна се към артистите Ганчо Карабаджаков. Международният фолклорен фестивал продължава до 23 юли включително с концертни вечери на сцената на Летния театър, при свободен вход.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.