17.07.2016 12:00

С пъстро дефиле във Велико Търново бе открит ХІХ Международен фолклорен фестивал

215 изпълнители представят фолклора и обичаите на осем държави

С пъстро дефиле по главната улица „Васил Левски” във Велико Търново бе открит XIX Международен фолклорен фестивал. До 23 юли включително 215 певци, танцьори и музиканти представят фолклора и обичаите на осем държави. Изпълнителите са от България, Бразилия, Белгия, Колумбия, Тайван, Мексико, САЩ и Чили. Концертните вечери продължават до 23 юли /включително/ на сцената на Летния театър в парк „Марно поле”. Входът е свободен.
След празничното шествие последва официална церемония по издигане на знамената на България, старопрестолния град и фестивала. На сцената на Летния театър директорът на дирекция „Култура” в Община Велико Търново Нелина Църова приветства участниците и ги поздрави от името на кмета Даниел Панов. С кратко слово президентът на Международния фоклкорен фестивал Емил Павлов припомни историята на културния форум, а благослов бе отслужен от свещеноиконом Славчо.
Организатори са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. За първи път събитоето се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.
Богата е и програмата от съпътстващи прояви към Международен фолклорен фестивал Велико Търново – ‘2016. Сред тях са традиционният конкурс за танци и традиционно облекло „Мис Фестивал”, вечери на традиционната кухня на Бразилия, Колумбия, Мексико и Чили. Международна научна конференция, организирана от Националната секция на CIOFF в България, ще изследва добрите практики за популяризиране на нематериалното културно наследство. В партньорство Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще се проведе пленер за млади художници.

 

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.