19.07.2016 15:00

На 23 юли - специално подготвена за Царевец суперпродукция на операта „Набуко“

Суперпродукция на операта „Набуко“ специално за историческия хълм Царевец подготвят съвместно Старозагорската опера и Държавна опера-Бургас. Грандиозният спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди ще е на 23 юли от 21,00 часа.  В постановката ще участват творческите състави на двете трупи се прави. Сценичната адаптация за Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера - Стара Загора Ивайло Кринчев.
Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел ще участва Ивайло Йовчев. Участват още солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера Бургас, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.
Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех.
Билети за спектакъла на цени 20, 30 и 40 лева се предлагат в системата на www.eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
Специално за „Сцена на вековете“ трупите на Бургаската и Старозагорската опера подготвят още едно заглавие – операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Спектакълът в крепостта Царевец ще е на 27 август.
Летният сезон на българските оперни театри се организира Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015-2016 година.
Културният форум започна на 15 юли, когато над 1200 зрители аплодираха световното премиерно заглавие на Театрално-музикален продуцентски център-Варна мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска. В афиша на културния форум са още операта „Аида“ на Джузепе Верди в изпълнение на Държавна опера-Русе на 29 юли, балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 5 август и рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда“ на Държавна опера – Пловдив на 2 септември.
След края на всеки спектакъл за зрителите на „Сцена на вековете“, гостите и жителите на Велико Търново ще се излъчва Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.