19.07.2016 20:00

Arbanassi Summer Music с пет концерта в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”

Пет интимни концертни вечери, обединяващи музиканти и публика, ще предложи седмото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Музикалното събитие ще се проведе от 7 до 13 август 2016  г.  в уникалната с акустиката и стенописите си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси.
Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей - Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“.
Програмата тази година е фокусирана върху богатата традиция на унгарската музика. Ще бъдат представени спиращи дъха творби на Бела Барток, Георги Лигети, Ендре Шервански, Ерно Дохнани, Ференц Фаркаш и Йоханес Брамс. Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония  и други световни оркестри.
Arbanassi Summer Music ще има за първи път своя Junior Academy. Академията предлага фантастична възможност на талантливи и отдадени млади цигулари  да бъдат вдъхновени и насърчени от известния български музикант Иво Станков. Живеещият в Лондон цигулар, добре познат като създател на „Станков ансамбъл“ и основател и директор на Фестивала на българската култура в британската столица, ще води майсторския клас в продължение на четири дни. В последния ден на фестивала, 13 август, младите таланти ще се представят пред публика преди финалния концерт на музикалното събитие.
Началният час на всички концерти е 19.30ч. Вечерите ще започват в двора на "Св. Архангели Михаил и Гавраил" с представяне на композиторите и произведенията, които след това ще бъдат изпълнявани в уникалната църква.
Билети за концертите на цена от 10 и 15 лева се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
ПРОГРАМА
7 август (неделя)
Ангелина Абаджиева (соло цигулка)
Шакона Йохан Себастиан Бах
Малка Pozdravi Марин Големинов
Каприс №4 Николо Паганини
Ръченица Петър Христосков
8-ми август (понеделник)
Румънски народни танци Бела Барток
Унгарски танци  №19/20/21 Йоханес Брамс
Унгарски танци от XVII век Ференц Фаркаш
Духов квинтет Ендре Шервански
10-ти август (вторник)
Серенада за цигулка, виола и контрабас Ерно Дохнани
Aнданте и Aлегро за струнен квартет Георги Лигети
Струнен квартет №.2  Бела Барток
12-ти август (петък)
Музика Ричерката за ансамбъл Георги Лигети
Унгарски танци №./3/5/6/13/14 за ансамбъл Йоханес Брамс
13-ти август (събота)
Серенада за цигулка, виола и контрабас Ерно Дохнани
Духов квинтет Ендре Шервански
Струнен квартет №.2 Бела Барток
Унгарски танци  №.1/3/5/6/13/14 за ансамбъл Йоханес Брамс

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.