26.07.2016 11:00

Дебелец празнува с богата програма, събитията продължават цяла седмица

С богата програма в Дебелец ще отбележат празника на града на 6 август – Преображение Господне. Тържествата започват още тази събота с весел празник „Спортът е за всички“, който ще бъде на градския стадион. „Отборните състезания „Мама, татко и аз“ стартират в 10,00 ч., а за настроението на участници и гости ще се погрижат изпълнителите от музикално студио ЕЛИТА – Велико Търново. Наградите за победителите са осигурени от Съюза на пивоварите в България, които в партньорство с Община Велико Търново и други институции инициират кампания в населените места на общината „Спортът е по-добрият начин да пораснат. Родители, вие можете да повлияете“, обясни кметът на Дебелец Снежана Първанова.
На следващия ден /неделя – 31 юли/ програмата продължава с традиционния ловно-риболовен, туристически празник на язовир Тъмни лаг. Той включва състезание по риболов, щафетни туристически игри, приготвяне на рибена чорба.
Две хоротеки на открито ще зарадват жителите и гостите на градчето. Те ще се проведат на градския площад в дните 2 и 4 август с начален час 20,00 ч. Хороводни домакини на събитията ще бъдат двата танцови клуба в града „Белонога“ и „Далия“.
Тази година Денят на Дебелец съвпада с Преображение Господне. „В навечерието на християнския празник ще спазим народните традиции. На този ден в миналото се е приготвяла отвара от сушени плодове, която според вярванията, е била изцелителна. В тази връзка ние ще приготвим летен ошав с плодове от градините на дебелчани, който ще бъде раздаден за здраве и дълголетие. Ще съживим и един друг колоритен народен обичай, свързан с Преображение Господне, а именно организирането на панаири за размяна на животни и стоки. Любопитно за всички ще бъде по какъв начин ще бъде оценен килограм домати, отгледан с много любов или една кокошка, обгрижвана като малко дете...“, каза Първанова.
Кулминацията на празника е на 6 август. Началото на програмата е в 19,00 часа с концерт на градския духов оркестър при Община Велико Търново. Тържеството продължава с феерия от танци и емоции от формация ЕЛИКА, в тъмната част на празничната вечер в небето ще полетят 42 хартиени летящи фенера -  толкова колкото са годините от обявяването на Дебелец за град.
През цялата празнична седмица в Клуба на пенсионера ще бъде експонирана изложба с изделия  „От сръчните ръце на дебелчанката“.
  дата
 час
         събитие
  място
        30.07.2016
      събота
10.00
Весел празник „Спортът е по-добрият начин
 децата да пораснат“
Отборни състезания „Мама,татко и аз”
под патронажа на Съюза на пивоварите
с участието на МС „ЕЛИТА“
Градски
стадион
 31.07.2016
8.00
Традиционен ловно-риболовен, туристически празник
     Поход
  Състезание по риболов
Ловни умения
Щафетни туристически игри
Местността
Тъмни
 лък
02.08.2016
20.00
Лятна хоротека „Да му тропнем –
да го друснем”...
Хороводен домакин – ТК „Белонога”
Градски
площад
03.08.2016
10.00
„От сръчните ръце на дебелчанката“
изложба-базар на ДК „Дебелчанка“
Клуб на
пенсионера
04.08.2016
20.00
Лятна хоротека „ Да му тропнем –
да го друснем”...
Хороводен домакин – ТК „ДАЛИЯ”
Градски
площад
05.08.2016
18.00
Народни традиции в навечерието на
Преображение Господне :
Да хапнем летен ошав за здраве и дълголетие...
„ПЕТЪК ДЕН – ПАЗАРЕН ДЕН”-
пазар на разменната търговия
/ размяна на плодове, зеленчуци и животни;
   размени стока, според личните си нужди...
Градски
площад
06.08.2016
19.00
 
БИГ БЕНД ВЕЛИКО ТЪРНОВО –
 концерт на градски духов оркестър
Градски
площад
06.08.2016
20.30
ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ ЕЛИКА –
     шоу от танци и емоции
Градски
площад

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.