25.07.2016 12:00

Музеят представя в рубриката „Непознатото наследство” героя от Първата световна война поручик Димитър Райков

От 26 юли 2016 г. в рубриката „Непознатото наследство“ (Из тайните на миналото) Регионален исторически музей-Велико Търново представя героя от Първата световна война поручик Димитър Райков. Филмът „Непознатият поручик Димитър Райков” и витрина с документи, снимки и вещи на търновския офицер могат да се видят в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Сто години след великата епопея на Първата световна война, от пепелището на забравата, се възкресява спомена за участниците във войните за национално обединение. Рубриката „Непознаоо наледтво“ насочва фокуса на общественото мнение не само към битките и сраженията, но и към истинските герои на войната. Към онези скромни и останали неизвестни днес българи, чийто щикове в ожесточените боеве защитават майка България.
Един от тези герои е великотърновецът поручик Димитър Петров Райков. Той е роден на 3 ноември 1892 г. в еленското село Блъсковци. Участва на бойното поле в двете Балкански войни 1912-1913 г. и в Първата световна война 1915-1918 г. Едва 19-годишен постъпва в редовете на 20-ти пехотен Добруджански полк, който заедно с 18-ти пехотен Етърски полк представлява ядрото на Търновски военен гарнизон. Личният им състав изцяло се набира от населението на Великотърновски регион. Воините им са творците на героичната летопис на Търновския край. На фронта е и подпоручик Димитър Райков, който за проявеното мъжество и храброст получава няколко ордена.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.