22.07.2016 14:00

Йоана Железчева е Абигайл в „Набуко“ на Царевец

На 23 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец във Велико Търново оперната прима на Бургаската опера Йоана Железчева за първи път ще изпълни пред жителите и гостите на старопрестолния град ролята на Абигайл в мега продукцията на операта „Набуко“ от Джузепе Верди. Един от най-красивите български гласове ще зарадва почитателите на белкантото със своето неповторимо превъплъщение в трудната, но мечтана и дълго подготвяна роля. Звездата на Бургаската опера направи своя блестящ дебют на родна сцена преди броени дни - на 19 юли и сега я очаква предизвикателството да се представи в рамките на първия летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“2016  във Велико Търново. Непосредствено след своя дебют Йоана Железчева все още не може да осмисли преживяното на сцената. Бургаската публика горещо аплодира своята любимка, която за пореден път демонстрира своите вокални и артистични умения и пленително присъствие. Певица с необикновено красив глас и завидна вокална техника, Йоана се подготвя дълго за своя дебют в ролята на Абигайл. Работи върху ролята в продължение на няколко години и тайно се надява да има шанса да я изпее. Най-добрата българска Бътерфлай, както я определят познавачите и публиката, се хвърля с жар към новото вокално и актьорско предизвикателство. Самата тя оценява по трудност и обем на ролята на властната Абигайл с най-тежките сопранови партии, с които се е срещала в своята кариера. Освен чисто вокалното предизвикателство, Абигайл е един многопластов и изпъстрен с нюанси образ. Разкъсана между любовта си и жаждата за власт, главната героиня в операта „Набуко“ не успява да преодолее своите емоционални противоречия и избира трагичния край. „Драматизмът на историята „Навуходоносор“ е изцяло представен на сцената – изговорен и изпят“. Йоана смята режисьорската намеса на Огнян Драганов за много важна – отначало певицата е имала съмнения, че за толкова кратко време ще успее да се справи с режисьорските задачи. Но още от първите минути на съвместна работа се убеждава, че режисьорът е брилянтно подготвен за своя спектакъл и резултатите идват светкавично. Вярва, че с всеки следващ спектакъл ще се приближава все по-убедително към истинската Абигайл, която вижда във фантазиите си. Йоана Железчева се чувства комфортно под диригентската палка на Ивайло Кринчев и в компанията на своите гласовити и много талантливи колеги Марян Йованоски /в ролята на Набуко/ и Ивайло Джуров /Захария/. За първи път на Царевец сопраното ще си партнира с именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова /в ролята на Фенена/ и с великолепния лиричен тенор Ивайло Йовчев /в ролята на Измаел/. Състав, който по нищо не отстъпва на всеки един световен оперен театър.
Суперпродукцията на операта „Набуко“ от Джузепе Верди се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и обединява творческите състави на Старозагорската опера и на Държавна опера-Бургас. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Режисьорската концепция е инспирирана от Вавилонската кула на Брьогел, която символизира вечните теми за  борбата за свобода на поробените народи и тъгата по Родината на принудително разпръснатите по света изгнаници…
Диригенти на хора Младен Станев и Невена Михайлова. Концертмайстор Йордан Ковачев.
„Да направиш "Набуко" с хор от осемдесет професионални певци - една сбъдната мечта. Огромен и мащабен звук, възможности за всички цветови и динамични ансамблови нюанси - една сбъдната мечта на хоровия диригент. Море от звуци…” – споделя хоровият диригент на Старозагорската опера Младен Станев.
Набуко – хор на евреите
Участват още солистите Емилия Джурова – в ролята на Анна, Евгений Арабаджиев – Върховен жрец, хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера Бургас. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.
Визитка
Йоана Железчева е солистка на Държавна опера Бургас. Завършва НМА ”Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Анна Томова Синтова и Александрина Милчева през 2005 и 2006 година. През периода 2003-2005 е солистка на Софийската опера и балет. Носител е на Първа награда от Националния вокален конкурс „Христо Бръмбаров” /2009/, Втора награда от Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” /2008/ и Специалната награда за млад изпълнител на конкурса „Пълдин” в Пловдив през 2002 година.
Йоана Железчева впечатлява със своя красив глас, перфектна вокална техника и висока естетика в интерпретацията на най-ярките образи от оперния драматичен репертоар – Лейди Макбет от едноименната опера, Елизабет Валоа от „Дон Карлос”, Абигайл от „Набуко”, Амелия от „Бал с маски”, Леонора от „Трубадур”, Аида от едноименната опера на Джузепе Верди, Чо-чо-сан от „Мадам Бътерфлай”, Лиу от „Турандот” и Манон Леско на Пучини. Гостувала е на различни престижни европейски сцени с голям успех и единодушна суперлативна оценка на публиката и музикалната критика. В репертоара на певицата влизат още сопрановата партия от „Реквием” на Верди, Дездемона от „Отело”, Одабела от „Атила” на Верди, Сантуца от „Селска чест” на Маскани.
Билети
КАСА Велико Търново
ул. Асен Златаров № 5 /срещу бариерата на служебния паркинг на театъра/
Телефони: 0886770511, 0894407595 и 062/ 637915
Онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.