18.09.2012 16:12

Знамена по централните улици ще бъдат подменени за Деня на Независимостта

Честването на празника започва още на 18 септември

100 национални флага и 30 знамена на Велико Търново върху фасадите на сградите по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Иван Вазов”, „Никола Пиколо” и площад „Велчова завера” ще бъдат подменени за 22 септември. Това съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.

Подготовката за Деня на Независимостта включва изработването на три празнични трансперанта, които ще бъдат монтирани на ул. „Независимост”, на перилата на църквата „Св. Четиридесет мъченици” и Западен пътен възел.

Изработени са 1 000 хартиени знамена за участниците в празничното шествие, в момента се изработват и четирите гирлянди, които ще съпровождат шествието и после ще бъдат поднесени на паметника „Майка България”. За празника ще бъде монтирана и цветна арка на площад „Велчова завера”, украсена със знамена, както е било преди 104 години, допълни Нелина Църова.

Тържествата започват във вторник с откриването на Международния фестивал на военните оркестри и проявите на от минифестивала за съвременно изкуство „Старата поща”.

На 20 септември от 19.00 часа на открита сцена до  галерия „Боруна” ще се проведе концерт на Венци Благоев и Военен Биг Бенд с диригент кап. Цветомир Василев. Негов организатор е арт-клуб „Мелон 12”.

Предшестващо празника събитие е „Нощта на Самоводската чаршия” и изложбите, част от проекта „8х3” на Съюза на българските художници, на 21 септември от 18.00 часа.

По традиция празничната програма на Деня на Независимостта ще започне в 7.30 часа със Света литургия в църквата „Св. Четиридесет мъченици”. В двора на храма ще бъдат поръсени бойните знамена на НВУ „Васил Левски”, знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Венци и цвята ще бъдат поднесени на паметника Пирамида на хълма Царевец. Там тази година ще бъде изградено цветно пано с жива растителност и цветя.

В 17.00 часа ще бъде отворена кутията от Дървото на желанията пред факултета по Изобразителни изкуства, а копнежите и мечтите на гражданите ще полетят в небето с балони.

Пак от 17.00 часа пред сградата на Общината започва концерта на Николина Чакърдъкова и неврокопския танцов ансамбъл „Подгряващи ритми”, който ще даде старт на „Голямото търновско хоро”. То ще извие от паметник „Майка България” до площад „Цар Иван Асен Втори”.Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.

В 19.00 часа отново на площада пред Царевец представителната рота на военното училище ще демонстрира строеви хватки с оръжие.

Тържествената заря проверка е с начален час 19.30. Очаква се на нея да присъства председателят на Народното събрание на РБългария Цецка Цачева.

От 20.15 започва аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов” – звук и светлина.

Програмата завършва с празнични илюминации.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.