15.08.2016 14:00

Пътят между Велико Търново и Арбанаси е отворен

Пътят между Велико Търново и Арбанаси е отворен още от събота. Изпълнителите се справиха предсрочно с укрепването на свлачището, което бе засегнало над 40 метра участък от натовареното трасе. Те спазиха обещанието пътят да бъде отворен за Деня на Голяма Богородица, когато хиляди гостуват за празника на Арбанаси. Строителните работи приключиха близо 20 дни преди прогнозния пусков срок.
Свлачището се активизира след рекордното количество валежи в средата на юни. Веднага след рухването на земната маса кметът Даниел Панов се срещна с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и я запозна със сериозния проблем. Пътят между Велико Търново и Арбанаси е натоварен целогодишно и е част от републиканската пътна инфраструктура, затова бе взето решение за предприемане на незабавни мерки.
С помощта на специализирана техника геолози и геодезисти извършиха обследване и сондиране на терена. Впоследствие започна укрепване на нестабилния участък чрез вграждането на стоманени пилоти. Предстои изготвянето на проект за изграждане на отноднителна система и съоръжения по целия път между Велико Търново, с. Арбанаси и Горна Оряховица. След това цялата отсечка ще бъде преасфалтирана.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.