19.09.2016 14:45

Велико Търново посреща Независимостта и богатите на културни събития почивни дни с хубаво време и без валежи

Свободен вход за Царевец и храма „Свети Четиридесет мъченици” на 22 септември

Топло и без валежи ще е времето във Велико Търново в деня на българската Независимост 22 септември и предстоящите почивни дни, сочат последните метеорологични прогнозни. Добри ще са климатичните условия за всички събития от пъстрата културна програма, с която старопрестолния град ще посрещне големия български празник, продължаваща чак до 25 септември.
За 22 септември синоптичните агенции сочат максимални температури около 17 градуса по Целзий, а въпреки облачността дъждове не се предвиждат. В следващите два дни времето ще е слънчево и с около 2 градуса по-топло. На 25 септември отново ще се появяват облаци, но валежи и застудяване не се очакват.
Програмата за Независимостта започва още на 21 септември с Десетия Международен фестивал на военните оркестри. От 16,30 ч. по главната улица „Васил Левски” ще премине атрактивен дефилир на участниците, а половин час по-късно е откриването.
Събитията на 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта, когато в храма „Свети Четиридесет мъченици” ще бъде отслужена Света литургия и ще бъдат осветени знамената. Между 10,30 ч. и 11,00 ч. в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, кметът Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова, венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника „Майка България” и концерт пред сградата на Общината. От 14,00 ч. любителите на историята ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”, който обединява църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.
От 15,00 ч. официално ще бъде открита социализираната крепост Трапезица, а час по-късно в музей „Възраждане и Учредително събрание” Мехрибан Алиева - президент на фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/, ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. В 17,00 ч. пред Общината започва празничният концерт на Поли Паскова и Христо Мандаджиев, а час по-късно те ще поведат Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец са изпълненията на строеви хватки с оръжие и тържествената заря – проверка, а от 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
От 23 до 25 септември крепостта Трапезица ще приема посетители, като входът е с билети. Петъчният ден и съботният 24 септември са отредени за Фестивала на занаятите и Нощта на Самоводската чарщия. Алеята на занаятите ще оживее благодарение на атрактивни демонстрации, открити уроци, голямо изложение, изпълнения на улични артисти, певци и музиканти.
Добра е метеорологичната прогноза и за вечерните часове на 24 септември. В 21,00 ч. върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци ще бъде прожектиран 3D-мапинг спектакълът „Величието на Асеневци”. Шоуто ще може да бъде наблюдавано от цялата стара част на Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.