22.09.2016 13:30

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми великотърновци,
Драги сънародници,
Днес всички ние си припомняме смелостта и достойнството, с които нашите предци провъзгласиха Независимостта на Третата българска държава.
Манифестът на цар Фердинанд първо е прокламиран в емблематичната за историята на българската държавност и духовност църква „Свети Четиридесет мъченици“. След това провъзлгасяването на този знаменателен държавнически акт е повторено тук, в крепостта Царевец.
Гръмко отекват смелите и решителни гласове на родните държавници и политици, които поставиха интересите на Майка България над своите страхове и притеснения от сблъсъка с Великите сили в зората на 20-ти век.
Водени от общобългарската кауза и преклонението им пред Отечеството, княз Фердинанд, който вече е провъзгласен за цар, министър-председателят Александър Малинов, министрите, българските политици и общественици застават зад смело обявената независимост.
Сбъдва се мечтата на поколения българи - борците за църковна и национална независимост, хъшовете и четниците, възрожденците и опълченците. А тя е била да видят, да вдишат усещането за свободна, съединена и независима България.
На 22 септември 1908 година, за пореден път в историята на България Търново става не само сцена, но и активен участник с цялата си общност в особено важен политически акт, който надгражда българската държавност. Акт, който възвръща славата и достойнствата на българския народ.
Преди 108 години всички църковни камбани празнично огласят Старопрестолно Търново. Хората се прегръщат и целуват по улиците. Войводите, хъшовете, дейците на освободителното движение плачат от радост, виждайки сбъдването на мечтата им за България. България отхвърля и последните формални остатъци от наложения ивасалитет. Родината възвръща достойнството си и пълноправното и равноправно партньорство в международните отношения.
Днес, 108 години по-късно, всички ние имаме честта да стоим гордо изправени тук - на мястото, където някога се е намирал дворецът на владетелите на Втората българска държава, откъдето 208 години е управлявана България. Имаме честта да стъпваме на свещената българска земя, където е провъзгласена българската Независимост.
Днес всички ние имаме един свещен дълг - да помним и пазим паметта на хората, които посветиха себе си на Майка България и защитиха нейните интереси, а родолюбието и патриотизмът да бъдат ежедневна политика и обществена практика. Дължим го в памет на достойните ни предци, за бъдещето на децата и внуците ни.
Благодаря от името на всички българи на институциите, организациите и личностите, които направиха всичко необходимо Денят на Независимостта да заеме отново полагащото му се място в празничният календар на Отечеството.
България винаги е била горда и достойна. Била е, и ще бъде.
Честит Ден на Независимостта!
Честит празник!
Да живей България!!!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.