21.09.2016 12:00

Обществената трапезария във Велико Търново ще работи без прекъсване и с увеличен капацитет през зимния период

Обществената трапезария във Велико Търново ще продължи да работи без прекъсване и ще бъде с увеличен капацитет през зимния период. Целите на дейностите по Обществената трапезария са насочени към подобряване качеството на живот и задоволяване на потребностите от храна на хора, които не могат да си я осигурят сами. Социалната услуга в подкрепа на хората в затруднено и неравностойно положение ще се изпълнява от Домашен социален патронаж – Велико Търново. Кухнята ще функционира до 31.12.2016 г. и ще осигурява топъл обяд на 65 потребители в продължение на 64 работни дни. В дневния порцион са включени супа, основно ястие и хляб.
Финансовите средства, необходими за предоставяне на социалната услуга в периода от 03.10.2016 г. до 31.12.2016 г., ще бъдат отпуснати от Фонд „Социална закрила” към МТСП и са в размер на 9 568,00 лв. Това, на практика, означава, че Обществената трапезария ще работи без прекъсване, тъй като по настоящия Договор за предоставяне на БФП, финансиран от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане на Фонда за европейско подпомагане на най – нуждаещите се лица, Операция тип 3: 2014BG05FMOP001-3.002 „Осигуряване на топъл обяд – 2016”, функционирането на Трапезарията е обезпечено до 30.09.2016 г.
Увеличава се и броят на лицата /от 45 на 65/, които ще получават топъл обяд чрез Обществената трапезария, тъй като през зимата е по – голям броят на хората, за които това е единствената храна.
Потребители на социалната услуга „Обществена трапезария” могат да бъдат лица, попадащи в следните целеви групи:
  • Лица и семейства, получаващи месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, с постоянен адрес на територията на Община Велико Търново;
  • Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, с постоянен адрес на територията на Община Велико Търново;
  • Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии (пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност, наследствени пенсии, пенсии, несвързани с трудова дейност), с постоянен адрес на територията на Община Велико Търново;
  • Скитащи и бездомни деца и лица.
Лицата, които желаят да бъдат включени като потребители на социалната услуга и  попадат в горепосочените целеви групи могат да подават Заявление – декларация от 19.09.2016 г. в сградата на Община Велико Търново, стая 222.
Получаването на храната ще се осъществява от 03.10.2016 г. /Понеделник/, в делничните дни на седмицата от 11:00 – 13:00 ч., в помещение намиращо се в сградата на Регионална здравна инспекция – Велико Търново на ул. „Никола Габровски” № 23 (ползвано за целите на Обществена трапезария).

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.