05.10.2016 17:00

Във Велико Търново вече работи общностен център за деца и родители

Във Велико Търново заработи новият общностен център за деца и родители „Царевград”. Създаването му стана възможно след защитен проект по схема „Услуги за ранно детско развитие”, част от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ за изпълнение на дейностите е в размер на 653 401, 29 лева, като те ще продължат до края на октомври 2018 г.
Интегрираните социални услуги за деца на възраст от 0 до 7 години и техните родители ще се предоставят в сградата на бившия пионерски дом. 30 специалисти от сферите на образованието, психологията, социалните дейности и здравеопазването ще се грижат за ранната интервенция на уврежданията и индивидуалната педагогическа подкрепа на малчуганите в нужда. Работа с родителите и здравни консултации за децата от целевата група са друга част от услугите.
75 лица с увреждания и хора на възраст над 65 години, които живеят в условията на частична или пълна невъзможност за самообслужване или в риск от социална изолация, са получили подкрепа от Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или домашна среда във Велико Търново. В това число влизат и 16 деца с трайно намалена възможност за социална адаптация.
Центърът работи от началото на юни по проекта „Подкрепа за независим живот”, защитен от Община Велико Търново по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година. Към настоящия момент момента почасови социално-здравни услуги и психологическо консултиране се предоставят на 71 лица от целевите групи. 40 от тях ползват социалната услуга личен асистент, а останалите – домашен помощник. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 499 599, 45 лева.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.