11.10.2016 10:00

Центрове за работа с деца и младежи

От 2007 г. до днес на територията на община Велико Търново са разкрити 19 центрове за работа с деца и младежи. В тях се осигуряват възможности за организиране на свободното време на децата и младежите от населените места с дейности, които отговарят на интересите им и способстват за развитие на техните умения.

Всеки месец, по повод официалните и българските народни празници, децата и младежите от центровете се запознават с традициите и обичаите, свързани с тях, и участват активно при подготовката и отбелязването им. Организират се беседи по редица актуални за подрастващите теми, екскурзии до места с историческо значение, дейности по опазване на околната среда.

По повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, в центровете за работа с деца и младежи, съвместно с клубовете на пенсионера и инвалида, се проведоха приятелски турнири по шахмат и табла, срещи с възрастни жени под надслов „Да се научим да плетем и шием“, беседи и разговори по редица други теми. По този начин децата и младежите засвидетелстваха уважение към възрастните хора и показаха признателност към годините и натрупания житейски опит.

На 26.10.2016 г. в с. Шемшево ще се проведе общоселско тържество по повод Димитровден, когато е и храмовият празник на местната църква „Св. Димитър“. Отслужва се празнична литургия и се освещава курбан, който се раздава за здраве на присъстващите.

На 31.10.2016 г. децата и младежите от центровете за работа с деца и младежи ще изработят тиквени фенери и украса и ще се превъплътят в различни персонажи по повод навлезлия у нас в последните години празник Хелоуин.

С настъпване на есенния сезон в центровете се провеждат здравни беседи на тема „Превантивни мерки срещу простудни заболявания“, както и различни конкурси за рисунки с бои или апликации с природни материали на тема „Цветовете на природата през есента“. По повод Международния ден за борба с природните бедствия е организирана беседа на тема „Начини за справяне при природни бедствия“, която да запознае децата и младежите с превантивните мерки и действията при различните природни стихии.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.