17.10.2016 14:00

Велико Търново стана част от колоездачна обиколка, символизираща връзката между България и Италия

Велико Търново стана част от колоездачната обиколка „Челе ди Булгерия”, символизираща връзката между България и Италия. Групата от шестима колоездачи бе посрещната от заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Той поздрави спортистите от името на кмета Даниел Панов и ги запозна с историята, културно-историческото богатство и съвременния живот в града.
Турът „Челе ди Булгерия” представлява 1333-километров преход с велосипед на територията на Италия, Гърция и България. Началото му бе поставено в началото на миналата седмица в градчето Челе ди Булгерия, известно с паметника на хан Алцек – брат на хан Аспарух. Финалът е във Велики Преслав, а Велико Търново стана част от инициативата като столица на Второто българско царство.
Исторически изследвания доказват, че още преди векове Алцековите българи са се заселили в Южна Италия, а поне стотина са селища, чието население има български корени. Колоездачната обиколка символизира близостта между двата народа. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава килии от България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.