30.11.2016 11:00

Временна експозиция представя международните награди на филма „Велико Търново в сърцето на историята“

Международните филмови награди, спечелени от туристическият филм "Велико Търново в сърцето на историята", са изложени във временна експозиция в община Велико Търново.
Филмът получи "Сребърен делфин" в категория "Най-добър документален филм с историческа тематика" от филмовия фестивал Cannes Corporate Media & TV Awards в Кан, първи награди – за най-добър документален филм от Международния фестивал на туристическия и екологичен филм SILAFEST в Сърбия и награда за най-добър телевизионен документален филм на историческа тематика от фестивала "Филм, изкуство и туризъм" 2016 (Film Art & Tourism Festival “FilmAT”) в Люблин, Полша, както и награда от фестивал ART&TUR – International Tourism Film Festival в Португалия.
Призовете бяха представени от режисьора на продукцията Калоян Николов и оператора Павлин Гроздев от студио „Black Stamp”.
,Наградата от Кан е най-престижната, която може да спечели този филм в световен мащаб. В раздел туристически и корпоративни филми нашата лента се е състезавала с изключително сериозни продукции с  огромни бюджети и с частни компании, като Мерцедес Бенц, Ауди, БМВ и много други. За нас е огромно постижение, че спечелихме „Сребърен делфин“  и признание, че сме създали качествен продукт,още повече, че това е първото българско участие  в този фестивал“, подчерта Калоян Николов.
"Имахме желание да направим нов продукт, който рекламира нашия град по по-атрактивен и по-модерен начин. Тази идея се реализира чудесно“, посочи София Божкова, управител на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, по чиято поръчка е изработен филма.
Партньорството между двата екипа продължава и в момента „Black Stamp” приключват снимките на втори филм, който е за Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
"47% от бюджета на общината се формира от приходи от туризъм. Това е една инвестиция в бъдещето развитие на туризма на нашия града. За в бъдеще трябва да реинвестираме част от спечелените от туризъм средства в създаването на продукти, които ще запознаят повече хора с Велико Търново", отбеляза заместник-кметът на старата столица Ганчо Карабаджаков.
„Велико Търново в сърцето на историята” събира в 27 минути историята на старата българска столица и спира дъха с уникални кадри, анимация и любопитни факти за туристическите обекти. Гид в лентата е популярният български актьор Юлиан Вергов, който представя знаковите забележителности на града по достъпен и интригуващ начин.
Това е първият за България документален туристически филм, произведен и прожектиран в  най-високия технически стандарт за кино - 4К формат.
Премиерата на документалната лента бе през февруари в рамките на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО 2016 в София. След това продукцията участва в девет международни фестивала от престижната система на CIFFT – Международен комитет на фестивалите за туристически филми.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.