16.01.2017 13:00

С нова смес против заледяване ще обработват улиците във Велико Търново

С нова смес против заледяване ще бъдат обработвани улиците във Велико Търново. Още днес материалът ще бъде доставен до базата на фирма „Нелсен Чистота”, която изпълнява основната дейност по зимната поддръжка. Сместа е произведена от великотърновска фирма след проучване сред доставчици страната, извършено от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, заместник-кмета проф. Георги Камарашев и експерти от общинската администрация.
Новият препарат ще бъде приложен по улиците на Велико Търново още при следващия снеговалеж. Той е създаден на основната на калциевия дихлорид, близък е по състав до солта и щади околната среда. Качествата му позволяват смесване с други по вид инертни материали. Цената му е с около една трета по-ниска от популярната противообледителна смес „Айсмелт”.
Голяма част от снежните купчини, образувани в крайни участъци на улиците в центъра на Велико Търново и кварталите в резултат на снегопочистването, вече са транспортирани със самосвали извън рамките на града. По премахването им се работеше активно и през почивните дни, включително в късните вечерни часове. Сигналите, получени от гражданите, се предаваха на фирмите, извършващи дейностите по зимната поддръжка.
Във връзка с очакваните нови снеговалежи и понижаване на температурите Община Велико Търново припомня, че според нормативната уредба гражданите следва сами да почистват прилежащите пред имотите им пространства. Премахването на висулките и снежните маси по покривите и високите места на сградите също е отговорност на собствениците на сградите или на домсъвета, ако е налице режим на етажна собственост.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.