13.02.2017 10:00

Представяне на монографията „Българска оброчна пластика“ на д-р Миглена Петкова

Монографията на етнолога от Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Миглена Петкова „Българска оброчна пластика“ ще бъде представена на 16 февруари 2017 г. от 17,00 ч. в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.
Това е първото по рода си изследване на типични образци на оброчна пластика от гледна точка на функции, технологични особености, художествена декорация, семантична характеристика, класификация на форма, декорация, надписи. Книгата в пълнота разкрива значението на паметниците в контекста на традиционното народно изкуство и мястото им в обичайно-празничната система на населението, битуващо в държавните граници на България и извън тях (Източна и Югоизточна Сърбия).
Проучването обхваща оброчни паметници от периода на Късното средновековие и Българското Възраждане – XVII – XIX в. При разработването на труда са използвани достъпните специализирани научни публикации, архивни единици и авторски теренни наблюдения и проучвания.
Това е първото комплексно изследване, което дава ясна представа за сложната същност на оброците. Аргументирано и в пълнота, монографията представя реализираното в каменната пластика изкуство, отразяващо взаимното проникване между фолклорната и религиозната обредност.
Книгата „Българска оброчна пластика“ ще бъде представена от доц. д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ – БАН.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.